In Ermelo is het zonnepark Schaapsdijk gerealiseerd. Dit park levert evenveel stroom als ongeveer 2.300 huishoudens op jaarbasis gebruiken. Het park is 7,5 hectare groot, waarvan 3,75 hectare feitelijk wordt benut voor zonnepanelen, zodat er veel ruimte wordt geboden aan natuur en extra beplanting.
In Ermelo en Putten vonden in februari 2022 informatiebijeenkomsten voor bewoners plaats over het initiatief voor een windpark Horst en Telgt. Door projectontwikkelaar Prowind en in samenwerking met VeluweEnergie is er een vergunningaanvraag ingediend bij de provincie. Het betreft de bouw van zeven windmolens (waarvan zes in Ermelo en één in Putten). Beide ln gemeenten willen betrokken zijn en blijven bij de verdere ontwikkeling.
Binnen de gemeente Nunspeet is op dit moment nog geen zonnepark. In Nunspeet is binnen het huidige beleid ruimte voor de realisatie van een eerste zonnepark van twee hectare. Dit project is een pilot.
In Harderwijk wordt gewerkt aan een uniek zonnepark. Boven een parkeerterrein dat met name gebruikt wordt door bezoekers van het Dolfinarium, worden zonne-carports gebouwd. In totaal komen er een kleine 6.000 panelen te liggen, genoeg om ongeveer 575 huishoudens van groene stroom te voorzien. Het project wordt ontwikkeld door gemeente Harderwijk in samenwerking met de lokale energiecoöperatie Endura. Extra interessant is de combinatie met laadpalen die wordt gerealiseerd.
In Oldebroek zijn verschillende zonprojecten in ontwikkeling. Zo zijn er vergunningen verleend en vergunningsaanvragen in procedure voor zonneparken bij knooppunt Hattemerbroek. Het gaat om een drijvend zonnepark van ongeveer 15 hectare en twee zon-op-land projecten van 2 en 8 hectare. Het project van 8 hectare gaat gebruik maken van de aansluiting van de gerealiseerde windmolens. Ook is er een vergunde zonnepark in ontwikkeling in Wezep van 2 hectare (Heidehoek). Naar verwachting zullen de zonneparken de komende jaren worden gerealiseerd.
In Hattem loopt een project voor vier samenhangende zonnevelden. Voor drie zonnevelden op land nabij knooppunt Hattemerbroek is de eerste vergunningsprocedure afgerond. Op dit moment loopt een procedure voor het vierde zonneveld, een drijvend zonneveld op wat nu een zandwinplas is. Het drijvende zonneveld besteedt extra aandacht aan ecologie: voor (het broeden van) de oeverzwaluw wordt een zandwal aangelegd.
Het project is geïnitieerd door een grondeigenaar en ondernemer uit Hattem. De lokale energieoöperatie Powered by Hattem participeert in een deel van het project voor lokaal eigendom. Het project gaat om circa 15 hectare zonneveld in totaal. Voor de initiatiefnemer bestaat dit project uit vijf zonnevelden, het andere veld is in de gemeente Oldebroek, net buiten Hattem gepland (in procedure).
In verschillende gemeenten zijn beleidskaders voor energieopwekking vastgesteld zodat projecten voor duurzame energie ruimtelijk mogelijk gemaakt kunnen worden. Zo heeft Nunspeet een beleidskader vastgesteld om kleine windmolens (boerderijmolens) op agrarische bouwblokken mogelijk te maken.
In Elburg heeft dit geleid tot in elk geval één concreet project dat momenteel in voorbereiding is: een zonnepark van circa 12 hectare. Ook is het in Elburg mogelijk gemaakt om kleine windmolens voor eigen gebruik te plaatsen. Hiervoor zijn enkele vergunningsaanvragen gedaan.
Met het oog op de invoering van de Omgevingswet werken de Noord-Veluwse gemeenten ook aan het opstellen of herijken van hun omgevingsvisies.
In de hele provincie Gelderland neemt het aantal zonnepanelen op woningen, bedrijfsdaken en zonneparken flink toe. In 2021 was er een toename van 25% van het aantal installaties. Het opgewekte vermogen van zonnepanelen nam toe met 38%. Inmiddels leveren in Gelderland bijna 222.000 woningen en 2.695 zonneparken en grote zonnedaken groene stroom aan het net van Liander.
Ook de provincie Gelderland werkt hard om de energietransitie mogelijk te maken. Zo wordt het provinciale windbeleid herijkt zodat het beter aansluit bij de afspraken zoals die in de zes Gelderse RES’en zijn gemaakt. Daarnaast onderzoekt de provincie hoe windmolens in de regio’s rond de Veluwe mogelijk gemaakt kunnen worden, zonder de natuur aan te tasten.
De energiecoöperaties in de Noord-Veluwe willen graag bijdragen aan de energietransitie. Om hun slagkracht en professionaliteit te vergroten zijn ze een formeel samenwerkingsverband met elkaar aangegaan: Energie Samen Noord-Veluwe (ESNV). De ESNV blijft zowel op het ambtelijke als bestuurlijke niveau bij de RES-regio betrokken.