Vraag en antwoord

Waarom maken we een Regionale Energiestrategie?

Op basis van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 wil Nederland in 2030 49% minder CO² uitstoten dan in 1990, en in 2050 bijna 100% minder. Zo zorgen we ervoor dat de aarde minder snel opwarmt en gaan we de gevolgen van klimaatverandering tegen. En met het landelijke Energieakkoord zijn we in Nederland al volop aan de slag met de voorbereiding voor het plaatsen van windmolens en zonnevelden. Om de doelstellingen te halen moet het tempo van planning en realisatie van opwekking van duurzame elektriciteit op land en de warmtetransitie echter wel omhoog.

In 2019 publiceerde het kabinet het Klimaatakkoord: de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Eén van de afspraken is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen.

Elke energieregio in Nederland stelt een RES op. RES-regio Noord-Veluwe beslaat de gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

> Zie filmpje: Waarom een Regionale Energiestrategie?


Meer weten over de Regionale Energie Strategie in Nederland? Bekijk hier de landelijke website en de website van het Klimaatakkoord .